Déli Hírlap (1919)

delihirlap

Első megjelenés: 1919. január 1. 396.szám

Főszerkesztő: Lázár Miklós

Megszűnt: 1919. március 28. 472.szám

Főszerkesztő: vsz. Lázár Miklós

Megszűnés oka: később Vörös Katona címen jelent meg

Megjelent: minden nap déli 12 órakor
Beköszöntő
SALTO MORTALE

Az a program, amelyet a magyar kormány az alkotmányozó nemzetgyűlés döntéséig magáénak vall, átmeneti program, s mint ilyen, természetszerűen megegyezésen alapszik. Ez a megegyezés pedig – ahogy azt Károlyi Mihály tegnapi beszédében kifejtette – csak ugy jöhet létre, ha a kormányon lévő pártok különös engedékenységgel vannak egymással szemben, s az ütköző pontokat az együttműködés zavartalan lehetősége érdekében erre az időre felfüggesztik.

Ha akár a jobb, akár a baloldal szélsőséges irányzatai ragadnák magukhoz a vezetést, ez teljes felborulását jelentené a helyzetnek, aztán anarchiához, de mindenesetre polgárháborúhoz vezetne. Vörösök vagy fehérek egyformán katasztrófa elé állítanák ma az országot. Az egyik akaratlanul, a másik nagyon is céltudatosan azokat a szabadságjogokat sodorná veszélybe, melyeket az októberi forradalom szerzett az uj Magyarország szilárd és erős alapokon ülő kiépüléséhez.

Salto mortale lenne ma akár a tisztán polgári, akár a bolsevik párt, feltétlenül kisebbségi, s éppen ezért csak terrorral keresztülvihető kormányra jutása, egy második halálugrás pedig a tejes megsemmisülésbe döntené ezt a szerencsétlen országot. Elég volt az első, ezerkilecszáztizennégy nyarán, amikor lélegzetállítva, tehetetlenül néztük Magyarország katasztrofális zuhanását a világháború utált és véres őrületébe, amikor elvakult zsarnok urai a magyar népnek a páholyon ülő cirkuszpublikum tapsait felfalva, mindannyiunk fejét, életét, jelenét és jövőjét lelkiismeret nélkül kockára tették. Véresen, összeesve kerültünk ki ebből a győzelmi játékból, de legalább tanultunk belőle, s annak megismétlése ellen minden megmaradt erőnkkel tiltakozunk.

Csak a szociáldemokrata munkásság és a radikális polgárság egyesült ereje nyujthat garanciát arra, hogy ez az uj megszabadult, agyonhajszolt ország elkerül minden reá leselkedő erőszakos halál nemet.

Ehhez azonban nem halálugrásra, hanem komoly, meggondolt, nehéz munkával juthatunk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s