Függetlenség (1931)

fuggetlenseg3

Első megjelenés: 1931. november 1.

Felelős szerkesztő és kiadó: Horváth József

Megszünt: 1931. november 1.

Megszünés oka: ismeretlen

Beköszöntő

Demagógia vagy – vakság?

Írta: Horváth József

Eddig valahányszor a magyar nép jogos kívánságainak és sérelmeinek hangot adtunk, a hatalom megtestesítői mindannyiszor módot találtak arra, hogy reánk üssék a demagógia bélyegét. Népbolondítóknak és álomkergetőknek tituláltak bennünket. Azt hangoztatták, hogy milyen könnyű nekünk a „tudatlan tömegek” felé adni a megértőt, a nagylelkűt és az önfeláldozót, mivel a tömeg „alacsony értelmi színvonalával” nem képes meglátni és ellenőrizni, mennyire lehetetlen azoknak a követeléseknek gyakorlati keresztülvitele, melyeket mi követelünk.

Ezzel szemben ők az áldozati bárányok, valamennyien sziszifuszi önfeláldozással állják a pergőtüzet és képesek népszerűségük kockáztatásával is szembeszállni azzal a „féktelen demagógiával”, amely a hatalomra hivatottság Istentől eredőjelszavának abszurditásából kezdve a […] beruházásokon keresztül, egészen a néptömegek legelemibb jogának, – az általános és titkos választójognak elorozásáig mindent törvénytelennek és igazságtalannak mer bélyegezni.

Ily módon alaposan ki is vették részüket a „nemzet-mentő” munkából és a „népszerűség tógájában feszengő és handa-bandázó demagógokra” csőstül hullatták a jogrendezett politikai igazságszolgáltatás mérges nyilait. Jöttek a megrendszabályozások: sajtó-megszorítások, közigazgatási mandarin-kitermelések, és egyéb rendeletkitermelő bakafántoskodások formájában. És így csakugyan sikerült letéríteniök nemcsak a minden lében kanál „ellenzéki demagógiát”, hanem azt a közvéleményt is, amelynek kritikája pedig nem csak jogszerű, de üdvös is.

Így jutottunk el ahhoz a sipkaszorosi csendhez, amelyben ma élünk.

De lassan máshova is elérkeztünk! Sajnos, elérkeztünk oda is, hogy mindazok az alaptalan rémlátások és népszerűséghajhászásnak minősített megjövendölések, amelyeket mi ellenzéki demagógok eresztettünk szárnyra, valóra váltak. A rendkívüli adóterhelés következtében az ország mezőgazdasága, ipara és kereskedelme agonizál. Naponkint több és több kisbirtokos alól csuszik ki a talaj. A munkanélküliség napról-napra ezres tömegekben nő. Sokezernyi földmunkás lélek munka nélkül lézeng és éhezik. Az oktalan vámtarifatörvény következtében mezőgazdasági terményeink legnagyobb része nyakunkon marad, míg egyes iparcikkek ára kezd az égig nőni. A szigorú közterhek súlya alatt nyög az ország. Az évi, csak a kölföldnek kamatteher háromszáz millió pengő, ezzel szemben a produktív adóalanyok nap nap után tömegével hullanak el, mint a legyek.

És?…

ÉS a hatos és harminchármas búvárok „dolgoznak!” Az első a bethleni rezsim Augias-istállójában vájkál: a második pedig a már megkopasztott adóalanyok üres zsebeiben. És a tíz év óta szinte áhítattal emlegetett megváltó terveket rejtegető: egységes-bethleni tartalék tarisznyából nem a nemzet erejét gyarapító drágakövek kerülnek elő, hanem az egységes-bethleni rendszert hűen jellemző hiányok és pazarlások döbbenetes számoszlopai.

És még most is, amikor pedig már eljutottunk oda, ahova évekkel ezelőtt megjövendöltük és amikor már elmondhatjuk, hogy „se tüled, se hozzád”, mert ha még egy lépést teszünk, elnyel az örvény, akkor még mindig nem azt látjuk, hogy kormányunk a végső következtetések levonásán: a rendszer teljes felszámolásán fáradozik, hanem – sulyosbítva a terheket és a békés és normális kibontakozás lehetőségét – toldozza-foldozza azt a rendszert, amely vakságában elkövetett baklövéseivel és a kort és nemzetet szinte megszégyenítő jogtiprásával kitermelte a nyomorgók és földönfutók egész légióját.

Pedig a jog és az élet milliós kitaszítottjai nembírják már a pepecselő kísérletek meddő eredménytelenségét! A gyors és megalkuvás nélküli cselekvés százszázalékos demokratikus rendszerváltozást követelő ideje elérkezett! Minden percnyi késedelem bűnös mulasztás a rendszer vezetői részéről. Akik ezt még nem látják, azok – vakok!

 

Ezt az oldalt szerk: Lévai Tamás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s