Iparos Hirlap (1921-1923)

iparoshirlap

Lapvezér: Perlaki György

Főszerkesztő: Korányi Márton

Felelős szerkesztő: Lehner Rezső

Nyomta a Terminus-nyomda Budapest, megjelent hétfő kivételével mindennap.

Terjedelem: 4 oldal

 

Első szám

Hiányzik. Az újság 1919-ben indult, az Országos Széchényi Könyvtárban azonban csak a harmadik évfolyamtól kezdve található meg.

 

Főbb rovatok

  • Iparügyi szemle
  • Hírek
  • Szövetkezeti hírek
  • Színház, Irodalom
  • Közgazdaság
  • Sport
  • Kalapácsütések
  • Vegyes hírek
  • Budapesti anyagárak

Története

Korányi Márton főszerkesztő 1921. április 15-én távozott a laptól, egy hónapon belül megalapította az Iparos Újság c. lapot, ami hasonló célközönségnek szólt, mint az Iparos Hírlap. Az újság fő célja nem a munkásréteg megszólítása volt, inkább a vállalkozóké, azok egységbe kovácsolása.

1921. augusztusától, habár továbbra is napilapként definiálta magát az újság, rendszertelenül jelent meg, először még heti háromszor, majd hetente, végül havonta. A harmadik évfolyamban 186 szám jelent meg.

A negyedik évfolyamra már hetilapként funkcionált, összesen csak 37 szám jelent meg.

Az ötödik évfolyam először heti kétszer, csütörtökön és vasárnap jelent meg, majd július elejétől a régi, hétfő kivételével mindennapi megjelenésre vált. A lap 1923. július 24-én csődöl be.

Öndefiníció

“Az iparosság egyetemes érdekeit képviselő politikai napilap. Az Országos Iparosszövetség hivatalos közlönye.”

Utolsó szám

V. évfolyam, 68. szám: 1923. július 24.

Lapvezér: Pálfy Dániel

Főszerkesztő: Dr. Dobsa László

Az újság nem említi megszünését, viszont felhívást intéz előfizetőinek:

“Olvasóinkhoz! Lezártuk üzleti könyveinket és nagy szomorúsággal voltunk kénytelenek megállapítani, hogy e hó végével üzleti kintlévőségeink: az előfizetések hátraléka: 4 millio 629 ezer 580 korona. Azt hisszük, hogy iparosolvasóink előtt nem kell bővebben magyaráznunk, hogy mit jelent ez. Hónapokkal ezelőtt, amikor még pénzünk vásárlóereje jóval nagyobb volt, hiteleztük ki ezt a ma is tekintélyes összeget. Ha tehát sürgősen nem jutunk ehhez az összeghez, ez a körülmény alapjaiban rendítheti meg vállalkozásunkat, amely tulajdonképpen altruistavállalkozás, nem haszonszerzés.Felkérjük tehát igen tisztelt olvasóinkat, hogy haladéktalanul egyenlítsék ki. A felszólítólevelek egyrésze már kiment, naponkinti turnusokban postacsekket mellékelünk hátralékos előfizetőinknek, amelyek alsó balsarkán ilyen 2650 nyomott számokkal van feltüntetve a hátralék összege. Kérjük, hogy azt minél előbb adják postára. Felkerjük azokat a hátralékos előfizetőket, akiknek még nem küldöttünk felszólítást, vagy csekket, ne várjak azt, hanem már előbb egyenlítsék ki hátralékaikat. Eszményi célok elérése lelkesít bennünket a munkára, de elbukunk, ha az Iparos társadalom cserben hagyja saját lapját. Reméljük, ez nem fog bekövetkezni! A KIADÓHIVATAL.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s