Budapesti Útmutató (1888)

1888. szeptember 8.-1888. november 29.

Első szám

Első megjelenés: 1888. szeptember 8. (évfolyam nélkül) Felelős szerkesztő/főszerkesztő: Zöldi Márton Megjelenik: naponta Szerkesztőség és kiadó hivatal: Fritz Ármin és társa Ny. Ára: 3 kr Jellege: kereskedelmi napilap
Beköszönő szöveg: nincs

Története

Indulása

Indulásáról nem tudni sokat, az feltételezhető, hogy mivel ebben az időszakban (“boldog békeidők”) viszonylag sok külföldi jött Magyarországra, azon belül is Budapestre pihenés, kikapcsolódás céljából, ezért volt igény ilyen lapra, mely összefoglalja a legfontosabb látnivalókat, történéseket, információkat.

Tartalmi részei

  • Ministeriumok: ügyfélfogadási idők
  • Consulátusok
  • Vasúti menetrend
  • Szinházak müsora
  • Mulató helyek
  • Hirdetések: biztosítótól a kosztümökön keresztül a rajzeszközökig, éttermek, reklámok (pl: ránctalanító krém)
  • Látni-és tudnivalók: programajánlók, “budapesti pletyka hírek”

Olvasói

Az újságot főként a Magyarországra látogató külföldieknek szánták. Ennek jele, hogy a 9. számtól a napilap alcíme az “idegenek lapja” lett, az idegenek a lapot a szállodákban ingyen megkapták, valamint hirdetéseket bármilyen nyelven felvettek. A szeptember 16-ai 8. számtól kezdve az aktuálisan Budapesten tartózkodó idegenek nevét tartalmazó listát is közöltek az újságokban. De a magyarokat is az előfizetésre buzdították, mivel úgy vélték, hogy ez egy hasznos úti kalaúz a szórakozni, művelődni vágyó hazaiaknak is.

Munkatársak

Az első részt Zöldi Márton szerkesztette, de a 2. számtól ezt a helyet Szakács József töltötte be, egészen a 41. számig. A 42. számtól a felelős szerkesztő J. Virág Béla lett, aki ebben a pozícióban volt a lap megszűnéséig. Az október 31-ei számban olvasható, hogy az újság 10.000 példányban jelent meg.

Utolsó időszak

A lap csak működésének legelején tudott naponta megjelenni, a megjelenések közötti napok folyamatosan nőttek. De igazán novembertől lehet megfigyelni a teljes megszűnés jeleit, mert ebben az időszakban már gyakorlatilag 8-10 naponta jelentek meg a számok.

Utolsó szám

Utolsó szám: I.évfolyam 51. szám, 1888. november 29. (feltehetőleg, bár lehetséges, hogy kiadták még az 52. számot, de erre sehol nem találtam bizonyítékot) Felelős szerkesztő: J. Virág Béla Szerkesztőség és kiadó hivatal: Fritz Ármin és társa Ny. Megszűnés oka: feltehetőleg egy stratégiaváltás, vagy akár vezetőváltás miatt ritkulhattak a lapok és végül nem sikerült ezeket a váltásokat túlélnie a lapnak. Ezt a váltást abból gondolom, hogy az utolsó számban ezt olvashatjuk: “Programunkhoz híven lapunk legközelebbi száma, mint mutatványszám karácsonykor jelenik meg, Budapest legszebb pontjainak rajzát közölve, mint illustráció próbákat. E számra felhívjuk a nagy közönség és az illetékes hatóságok figyelmét.” Tehát nem szándékosan, hanem valószínűleg vagy anyagi, vagy személyi kérdések miatt nem tudott újra indulni a lap.
Leköszönő szöveg: nincs

Hivatkozások

OSZK Mikrofilmtárában található eredeti folyóiratok, Budapesti Útmutató 1888, 1.sz.-51.sz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s