Budapesti Hírek (1904-1909)

budapestihirek3 budapestihirek2 budapestihirekbudapestihirek1904

Első megjelenés: 1904. november 5.

Főszerkesztő: Thury Zoltán

Megszűnés oka: nem ismert

Elköszönő szöveg: nincs

Beköszöntő:

Budapest közönségének, az üzletből, hivatalból, műhelyekből hazasiető publikumnak ezután minden délben új lapot kínál olvasásra a fürge rikkancs. A Budapesti Hírek-et. A lap első számát kezében tartja a szíves olvasó, akinek jóakaratába ezennel beajánljuk magunkat.

Pár szóval elmondjuk, hogy mit akarunk. Mi az oka annak, hogy Budapest tulságosan sok újságja mellé odasorakozunk- még egynek? Hogy mi a célunk, miért nem vagyunk és miért nem leszünk feleslegesek.

Világrendítő egy ilyen, hirtelenében, a délelőtt egy-két órája alatt szerkesztett kis terjedelmű újságot meghaladó céljaink nincsenek. Nem adunk kéretlen — és a mi szerény keretünkben okvetlenül idétlen jó tanácsokat – például a brit birodalom külügyi képviseletének a hulli affér elintézésére, nem kritizáljuk meg stratégiai szempontból Kuropatkint és senkinek az ajakira nem csalunk mosolyt azzal, hogy részt kérjünk magunknak az európai koncertből. Távol van tőlünk minden nagyképűség. A nagy politika örvényét a mi topánkánk nem rugdossa föl. A délidő hírmondói akarunk lenni mindössze. A hirszolgálatra rendezekedünk be elsősorban. Lenyomtatjuk és szerteröpitjük ennek a nagy városnak az utcáin a nap aktualitásait. Mindazt, ami a mi lapunk megjelenési idejében délben, ujság.

Ami szerepet ezen kívül még szántunk magunknak, az is szerény. Kötelességet vállalunk Budapest szociális életében, amennyiben arra törekszünk, hogy ebben a rang, méltóság, titulus szerint elhelyezkedett társadalomban a maga kiérdemelt megbecsülését nyerje el a polgári tisztesség és a munka. S részt kérünk Budapest gazdasági politikájának irányitásában. A kis ember javára, a számba se vett tömeg érdekeinek képviseletében. Ha semmi egyébért, de programmunk ezen egy pontjának sikere érdekében, számíthatunk némi bizalom előlegezésére a nagy közönség részéről. Őt szolgáljuk. A közös nagy érdek szószólói leszünk abban a küzdelemben, amelyet – sajnos- kevesen vesznek komolyan, a megélhetés feltételeinek biztosításához. Abban az egészen kicsi, de százezrek gyötrö gondját képező politikában, a miben a szegény ember zsebe a káros fél, míg a falánk tőke s az uzsorára dolgozó vállalkozás feltétlenül, gát nélkül diktál a hus és a kenyér dolgában.

Ennek a szabadjára eresztett rablásnak utjába kell állni. Az évtizedek óta mesterségesen fokozott drágaságot – a normális mértékre kell leszorítani. Arra a mértékre, amit megenged a reális, szolid üzérkedés.

Becsületessé kell tenni a piacot. Ez a jelszavunk s ennek a jelszónak szolgálatában igyekszünk egységessé, erőssé tenni a közvéleményt. Lapunk hasábjai nyitva állanak bárki előtt, aki velünk egy ebben az igyekezetben, amint hogy egyáltalában készséggel adunk helyet minden közérdekű közleménynek. Egyébként: radikálisak vagyunk az igazmondásban. Kimélet és mindenféle az objektivitást lenyügözö tekintetek nélkül. Abból indulunk ki, hogy fél- igazságok nem léteznek. Abban a reményben, hogy Budapest polgársága, amelynek érdekeiért küzdelembe állottunk, elismeri munkánk és céljaink értékét, tisztelettel ajánljuk a nagy közönség jóindulatába a Budapesti Hírek-et.

A szerkesztőség

Megjelenés: eredetileg naponta (délben), azonban vasárnap és ünnepnap, néha hétfőn sem jelenik meg.

Felelős szerkesztő: Erdősi Dezső

Terjedelem: kezdetben 4 oldalas, majd 8

Ára: 2 fillér

Szerkesztőség és kiadóhivatal: Budapest, VI. kerület Eötvös-utca 26b.

Jellegzetességek

A Budapesti Hírek első két oldalán általában fontos közéleti, politikai híreket közöltek le, gyakran szerepeltek képviselőházi tudósítások és bűnügyi hírek. A fontosabb perekről is folyamatosan informálták az olvasót. Vezércikk nem minden számban található, ahol igen, ott a szerző Fényes László (később Az Est és a Népszava munkatársa). Az utolsó két oldalon a hirdetések találhatók, a nyereményjáték és néhány kisebb közlés vagy táblázat az aktuális kulturális és sport hírekről.

Szerkesztőségváltások

Budapesti Hírek 1904, Thury Zoltán, Ilosvai Hugó

Budapesti Hírek 1908. július, Emődi Géza

1908. július 14-én főoldali bejelentéssel kezdődik a lap, mely arról értesíti az olvasókat, hogy a főszerkesztő és a szerkesztőség személy megváltozott, a lap terjedelme 8 oldalra növekedett, hivatalosan pártonkívüli állásponton helyezkedtek be. A főszerkesztő Emődi Géza lett, a lap tartalma arányosan változott meg (4 oldalon a hírek és tudósítások találhatóak, 4 oldalon pedig a hirdetések), a vezércikkek szerzője ettől kezdve leginkább Egyesy Géza, alkalomadtán pedig Solymosi Elek és Nemezis.

Budapesti Hírek 1908. augusztus, Csurogi Leó

1908. augusztus 21-én ismét szerkesztőségváltás történt, ettől kezdve érzékelhető a politikai jobbratolódás a lap tartalmán, a felelős szerkesztő Csurogi Leó, bő egy hónap elteltével pedig Bársony János.

Budapesti Hírek 1909, Révész Ödön

1909 januárjában újabb szerkesztőváltás történik, Révész Ödön veszi át Bársony János helyét és 1-2 szám kivételével ő is marad a szerkesztő.

Utolsó szám

Felelős szerkesztő: Révész Ödön

Elköszönő szöveg: nincs

Megszűnés oka: nem ismert, a lap 1909 december utolsó napjaiban még zavartalanul jelenik meg, aztán  megszűnik.
Készítette: Lisztmayer Zsófia, Mokos Dorottya

Hozzászólás