Magyarság (1900-1904)

magyarsag3magyarsag4 magyarsag2 magyarsag

Első megjelenés: 1900. július 2.

Utolsó megjelenés: 1904. október 1.

Főszerkesztő: Bartók Lajos

Megszűnés oka: nem ismert

Beköszöntő szöveg:

Lapunk czíméül válasttottuk ez egyszerű jelszőt, mert ebben akarunk győzni, ennek győzelmet szerezni. Minthogy éppen a magyarság az, amire Magyarországon legnagyobb a szükség. Már a boldogabb, a dicső nagy népeknél a nemzeti szellem és nyelv egysége nem is lehet vitás. Ez rendíthetetlen alapja az államépületnek s csak e talapkövön emelkedhetnek föl a politikai pártok. Ámde míg más, öntudatosb nemzeteknél a chauvinizmus maga nemzeti dogma nálunk ezredéves önálló államlét után probléma, – hogy pesszimizmusnak: utópiának ne nevezzük. És ezt kell, mint leggyakorlatibb becsű eszményt, megvédenünk, tökéletessé fejlesztenünk. E társadalmi föladatot teljes politikai jelentőségére kell emelnünk, mint lét, vagy nem lét kérdését, életre-halálra. Nem uralkodik általában a magyar nyelv és magyar szellem. Magyar csak az indolenczia s ezért vesztegel, sőt esik vissza a magyarosodás. Sokaljuk az olvasóközönség létszámához képest a magyar sajtó-termékeket, pedig nem a magyar lap sok, hanem a német s a nlmetül olvasó magyar közönség.

Elköszönő szöveg:

A Magyarság olvasóihoz!

A Magyarság lapkiadóvállalata a mai napon a Magyarság kiadását beszünteti, A Magyarság előfizetőinek azonban a lap helyett küldi az előfizetés lejártáig a Hazánk-at és annak heti mellékletét a Vasárnap című szépirodalmi lapot. Aki ebbe előfizetőink közül bele nem nyugodnék, annak előfizetési díját visszatéríti a Magyarság lapkiadóvállalat.

Bucsuszó

A Magyarság mai számával – a lap tulajdonosának akaratából – megszünik. Talán azért is, mert ez elhatározás váratlanul következett be, annál fájdalmasabban bucsuzunk e lap igen tisztelt olvasóközönségétől, amelyhez, mint lap, magyar szívünknek igaz érzésével szoktunk szólani. Nem volt a Magyarság nagy lap, de magyarságában erős volt. Ebben meg nem tántoríthatta senki. Becsületes célokat hazafias igyekezettel szolgált e lap szerkesztősége a Magyarság hasábjain és szolgálna is tovább, ha ebben a közbejött események meg nem akadályozzák. Mint mindennek a földön vége lesz, vége van tehát a kis lap életének is. Annak a lapnak, melyet egykor a kivkáló költő, Bartok Lajos hívott életre. Immár az elmulásé lett ő is, ahova követi egykori lapja, a Magyarság. Mi pedig, e lap szerkesztőségének tagjai, mit tehetünk mást, mint bucsuzunk igen tisztelt olvasóközönségünktől. De reméljük, csak a közeli találkozásig. A Magyarság helyett a lapkiadótulajdonos társaság ezentul a kitűnően szerkesztett, a kisemberek érdekeit védő, minden betüjében magyar nemzeti irányu Hazánkat küldi előfizetőinknek a Magyarság-ra teljesített előfizetésük lejártáig. E lap előfizetőközönségének tehát a csere által a kárpótlás teljesen megadatik. Az elválás e pillanatában pedig e lap szerkesztőségének tagjai arra kérik igen tisztelt olvasóikat, hogy tartsák meg őket továbbra is szíves jóindulatukban. Politikánk a Magyarság-ban a magyarság nemzeti politikája volt. Sorainkban azt róttuk egymás mellé, amit meggyőződésünk sugallt. Hogy tökéleteset nem nyujthattunk, az emberi gyarlóságunkon mult. Ezért elnézést kérünk. Isten velünk! Hazafias köszöntéssel: a Magyarság szerkesztősége

Hozzászólás