Kurucz Ujság (1903-1905)

kuruczujsag kuruczujsag3 kuruczujsag2

Független politikai napilap

Felelős szerkesztő: Kossuth Ferencz

Megjelent: Budapest 1903. szeptember 23. – november 24. között rendszertelenül megjelenő, a főlappal azonos füzetszámozású esti kiadása is van.

1903. november 24-től munkanapokon négyszer jelenik meg.

Első szám megjelent: 1903. szeptember 14.

Beköszöntő

A lap neve felel a lap szelleméért. Kurucz lesz e lap és kuruczok vagyunk mind. Az elmult két század ködfátyola felemelkedik most; a Rákóczi-korszak és Kossuth Lajos szabadságharcza összeölelkeznek a történelemben; ez a folytatása annak… mikor lesz majd ismét egy uj folytatás? Ne adja Isten, hogy erre szükség legyen! Legyen egyetértés és szeretet a nemzet és koronás királya közt! Lássa be minden magyar király, hogy ereje a nemzet erejéből, hatalma a nemzet hatalmából fakad; békéje a nemzeté, nyugalma a nemzeté; koronájának jogai a nemzettől erednek, s a nemzet jogai épp oly szentek, mint az ő jogai! A nemzet első joga a függetlenség; a honpolgár első joga a szabadság és egyenlőség; az ember első joga a megélhetés. A független állam megteremti a szabad polgárt; a szabad polgár a jogegyenlőséget, a megelégedett hazafiság pedig a társadalmi kérdések megoldását keresi, megemlékezve arról, hogy a nélkülözők száma végtelenül nagy. Az uj lap a magyar függetlenség, a magyar szabadság, a népjog, a jogegyenlőség, a népjólét és népboldogítás jegyében születik. Mint ilyent, lelkem meleg rokonszenvével üdvözlöm a Kurucz Ujságot!

Kossuth Ferencz

 

Elköszönő

1905. május 27. – A magyar közönséghez

Az immár harmadik évfolyamában megjelenő Kurucz Ujság, amely megindulásának első percétől kezdve lelkesedéssel és hűséggel szolgálta a nagy, negyvennyolcas eszméket, ez év junius 1-től kezdve lényeges és gyökeres átalakuláson megy keresztül. A Kurucz Ujság eddigelé négy oldal terjedelemben jelent meg és főleg utcai elárusításra volt szánva. Junius 1-től fogva a lap naponkint 8-12 oldal terjedelemben fog megjelenni, gazdag és változatos tartalommal, kitűnő hirszolgálattal, minden tekintetben magas szinvonalú szerkesztésben. A szerény anyagi körülmények közt élő magyar középosztályoknak szánjuk ezt a lapot, mely közölni fogja, ha kivonatosabban is, mindazt, amit az ugynevezett nagy lapok nyujtanak olvasóiknak. A magyar társadalomnak minden ügyét-baját felkarolni, szolgálni elsősorban a „kisember” érdekeit, harcolni a nemzet jogaiért, igazaiért, ostorozni a visszaéléseket, az erkölcstelenségeket, ez a mi programmunk, amelynek a megvalósitásán akarunk és fogunk dolgozni. Azt kivánjuk, hogy a Kurucz Ujság szivesen látott, meghitt barátja legyen mindazoknak a családoknak, amelyek járatják. Nem üres szenzációhajhászással akarjuk érdekessé tenni ezt a lapot. Hanem azzal, hogy kiváló hirszolgálatot rendezvén be, a nap minden eseményéről gyorsan és alaposan, de a mellett megbizható módon is tájékoztassuk az olvasót. Fogunk tehát nyujtani egy mindig friss, mindig érdekes, gondosan megirt, a magasabb igényeknek is megfelelő szinvonalu lapot, mely rendkivüli olcsóságával is ki fog tünni, ugy, hogy a legszegényebb viszonyok közt élő ember is minden anyagi megeröltetés nélkül járathatja.

 

Balogh Lilla

Hozzászólás