Legujabb (1909-1910)

legujabb

Politikai napilap 1909. dec. 13. – 1910. ápr. 23. között.

Kiadták Budapesten, mindennap este 8 órakor.

Felelős szerkesztője Fodor Aladár volt.

 

Első szám

Az első szám 1909. december 13-án hétfőn, este 8 órakor jelent meg. A beköszönő szöveg a következő volt:

“Jó estét!
Jó estét! Itt van, megszületett a Legujabb. A szociális élet hatalmas mozgatójának: a szükségességnek lázában fogamzott. Szépet és nagyot akaró újságírók írják, mert meggyőződésük és hitük, hogy kell ez az újság, a mi szépséges és nagyszerű Budapestünknek. Hogy hiányzott eddig világvárosi karakteréből, amely, íme, most teljessé válik. Itt félmillió ember nem pihen még az est e kései órájában, félmillió ember dolgozik, tervez, érdeklődik – az ő munkájuknak részesévé szegődik a Legujabb, a legujabb események krónikája. Kínos és káros a sötét bizonytalanság – százezreknek estéjét világítja meg a Legujabb avval, hogy uj hírt és uj gondolatot hoz. Bizodalmunk nem lehet alap nélkül való. A százezrek szeretettel fogadnak minket, ez életerős és friss szülöttjét a magyar kultúrának. Lássák hát szívesen, hogy itt van a Legujabb és fogadják el mától mindennap a köszönését. Jó estét…”” [Legujabb, 1909. dec. 13. hétfő, I. szám, beköszönő]

Jellemzők

Az első évfolyamot még két oldalasan adták ki, majd a második évfolyam 38. számától négy oldalasra bővült az újság. Elrendezését tekintve a fejléc alatt négy hasábra osztva jelentek meg a cikkek, függőlegesen egy vonallal, vízszintesen dupla vonallal elválasztva.

Szellemisége

A Legujabb egy politikai napilap volt, amely az űrt kívánta betölteni a főváros életében, és ezzel egy teljesen tájékozott, naprakész újságot teremteni. Az első szám után már nagyon magabiztosnak tűnt a sikert illetően:

“Bebizonyosodott, hogy a Legujabb hiányzó szerve volt Budapest munkájának, mert már az első számával beilleszkedett a főváros életébe. Ötvenezer példányban terjedt el tegnap a Legujabb, de ez a siker még növekedni fog.” [Legujabb, 1909. dec. 14. kedd, II. szám, beköszönő]

A cikkek rövid hírek voltak főleg politikai eseményekről, de akadtak az ország és a külföld egyéb szenzációértékű közéleti történéseiről is. Például rengeteg gyilkosságról, öngyilkosságról, betörésről számoltak be, vagy a Spanyolországot fenyegető árvízről. Érdekesség, hogy bizonyos politikai szereplők (pl. Lipót király) magánéletéről, vagy inkább egészségügyi állapotáról bulvárlap szinten közöltek információkat nap, mint nap. A második évfolyamra bővült a hírek repertoárja: színház műsorral, könyvajánlóval, sporthírekkel. A reklámok, hirdetések mindig az utolsó hasábokban, később az egész negyedik oldalon kaptak helyet.

Érdekesség

A második évfolyamban egy állandó rovat indult Turf címmel, amely a lóversenypályán történt sporteseményeket foglalta össze.

Évi ára 7 Korona volt. A tulajdonos a szerkesztőség volt, és az Europa nyomda adta ki. Magyar Könyvszemle Új folyam XVIII. kötet, 3. füzet 1910. Július

Utolsó szám

A Legujabbnak összesen 112 száma jelent meg két évfolyam alatt. Az utolsó szám (II. évf. 96. szám) 1910. április 23-án szombaton. Leköszönő szöveget nem tartalmazott, így a megszűnés oka ismeretlen.

Források

Legujabb c. napilap, I. évfolyam 1-16. szám, II. évfolyam 1-96. szám, OSZK Mikrofilmtára: FM3/4795 jelzet.
Magyar Könyvszemle Új folyam XVIII. kötet, 3. füzet 1910. Július, 5. oldal


A lapot készítette: Kalocsai Krisztina

Hozzászólás