Magyar Világ (1865-1866)

magyarvilag

Első megjelenés: 1865. december 12.

Utolsó megjelenés:1866. (299. sz)

Szerkesztő: Székely József

Megszűnésének oka: Egybeolvadt a Sürgöny c. lappal.

Folytatás: Sürgöny

Beköszönő szöveg:
„Magyar Világ” E czím alatt ma dec. 12-kén megindul egy új, nagy magyar napilap, mely kiállítására és tartalmára nézve, méltó leend arra, hogy a legelőkelőbb hazai hírlapok sorába lépjen.

Ez új lap programja rövid: A „Magyar Világ” ikertestvéra a Debatte-nak. Az ó-történet egy régi harczoló népről, midőn szent egyházát emelte az egyik kezében kard, a másikban az építés béke műszere volt. – Hasonló szerep jutott a közvetítő pártnak. Szent egyházat akarunk építeni mi is – mely mit a szbadság és alkotmány temploma, szent legyen a birodalom minden népei előtt. Midőn a hazai sajtó le volt bilincselve, használtuk a kedvezőbb körülményeket túl a Lajtán, s a Debatte lőn a jog és a szabadság katonája. Most, midőn elleneink leküzdvén, a béke munkájához kell fognunk,építkeznünk kell, s beállnuk a béke napszámosának.

Egyezkedés a magyar társországokkal, s a birodalom Lajtán túli népeivel – egyezkedés a magyar ősjog, s a magyar önállóságnak alapján az alkotmányos elvek, s a szabadság kívánalmainak megóvása mellett – ez a mi czélunk. F. czélunk felszenteljük minden erőnket, bizalmasan hívjuk fel minden hazafit, hogy lapunkat használva e célra közreműködjék.

A „Magyar Világ” hetente hatszor jelen meg.

Ára postán küldve, vagy Budapesten házhoz hordva: Egész évre 16 ft. Félévre 8 ft. Évnegyedre 4 ft. Egy hóra 1 ft. 35 kr. A bécsi Debatte előfizetői zonban azon kedvezményben részesülnek, hogy a „Magyar Világ” előfizetési ára rájok názve: Egész évre 5 frt. Félévre 2 frt. 50 kr. Évnegyedre 1 ft. 23 kr.

Előfizetni lehe: Pesten a „Magyar Világ” kiadó-hivatalában, városház tér 6. szám alatt. A vidékről az előfizetés akár Bécsbe a „Debatte” (Wolzell’e Nro 14.) akár Pestre a „Magyar Világ”kiadó-hivatalához lehet czímezni. A „Magyar Világ”, s a „Debatte” lapok tulajdonosa: Ludasi Mór.

Hozzászólás