Új Magyarország (1905-1906)

ujmagyarorszag2

Első szám

I. évfolyam 1. szám: 1905. november 11. (esti kiadás)

Felelős szerkesztő/főszerkesztő: Méray-Horváth Károly

Megjelenik: minden nap kétszer, reggel és este

Szerkesztőség és kiadó hivatal: Budapest, VII. kerület Mikes u. 8.

Beköszönő szöveg:

“Mégis mozog a föld. Egy új Magyarország hajnalodása előtt állunk. Egy uj Magyarországnak virrad, amelyet nem hoz egyik parlamenti párt sem, hanem, amely jő és a múltak sötétjébe temeti. mit akarnak még ezek a mai parlamentek handa-bandázó, műveletlen alakjai, akik egyebet sem tudnak, mint egy kis firkális, okoskodást, amelyet országos ügygyé lármáznak, és amit kaszinókban, meg kártyaszobákban fújnak fel országos politikává. És vigyorogva, nagyképűen henczegve fizettetik az országgal az ő jogi furfangjaikat, ugy mint a prokátor, aki nem bánja ha koldus lesz is, akiért perel, ő neki a per kell, amit igazságnak nevez. Mit akarnak ezek még a mai parlamentnek kilenctized részben oly szemérmetlen alakjai, hogy azt merészelik mondani, hogy ők képviselik a nemzetet azért, mert ők vették meg, ki tíz-, ki husz-, ki ötvenezer forintért a mandátumot. Tisztességes, dolgos embertől telik e ilyesmi? Ez csak dologtalan uraktól telik, meg olyanoktól, akiknek a politika puszta gseft és svindli. Ma még hangosan merik ordítani, hogy ők a hivatottak a ma politikáját képviselni. De virrad, hajnalodik! És hova legyen majd az a sok boldogtalan úr, aki majd nem lehet képviselő? Hová legyen a sok stréber, akinek a képviselőség hoz legtöbbet a konyhára? Biz ez nemzeti veszedelem! De a virradat meg nem áll! Virrad egy uj Magyarországnak, amelyben csak az a hazafi, aki dolgozik, és aki a munkájából él, gyarapszik az ország, nem pedig az, aki orditja, hogy éljen a magyar! A világosság jő és egy egész dolgos ország fog ébredni és mennydörögni: -Pusztuljatok onnét, akik csak bitoroljátok még, hogy ti vagytok a nemzet képviselői!”

Konkrét beköszönő cikket nem találtam, de ez az első szám első cikke, amiből kiderül, hogy milyen irányultságú a lap.

TÖRTÉNETE

Olvasói

A magyar ajkú városi lakosság azon rétegei, akik a koalíciós kormány politikájával nem értettek egyet.

Politikai hovatartozás

Ellenzéki lap, a koalíciós kormányt keményen bírálja.

Utolsó szám

Utolsó szám adatai: II.évfolyam 35.szám: 1906. február 15.

Felelős szerkesztő: Méray-Horváth Károly

Megjelenik változóan, reggel és/vagy este, de 1906. január 11.-től csak este.

Szerkesztőség és kiadó hivatal: Budapest, VII. kerület Mikes u. 8.

Megszűnés oka:

Megszűnésének körülményeiről információt nem találtam. Nincs leköszönő szöveg. A lapban folytatásokban közölt regény utolsó számbéli részletének végén ott állt a “folytatjuk” felirat.

Érdekességek

Állandó rovatai

  • Országcsalás- “belpolitika”
  • Táviratok-“külföldi hírek”
  • Törvényszék- “valamely aktuális jogi ügy ismertetése”
  • Közgazdaság
  • Ujdonságok
  • Színház és művészet

1905. november 16.-tól a lap apróhirdetéseket is közölt. A hirdetések 2-3 oldalt foglaltak el a lapban, ez nem sokkal kevesebb, mint az újság híreket tartalmazó része.

Hivatkozások

Új Magyarország I. évf. 1. szám

Új Magyarország II. évf. 104. szám

Az oldalt készítette: Dobó Ivett

Hozzászólás