Esti Budapest (1952-1956)

estibudapestkep_14

Első szám: I. évfolyam 1. szám: 1952. április 2., szerda

Utolsó szám: V. évfolyam 230. szám: 1956, október 23., kedd

Előzmény: Világosság

Folytatás: Esti Hírlap

Története

A Világosság utódlapjaként jelent meg az Esti Budapest első száma 1952. április 2-án, szerdán. Ez volt az első szocialista bulvárlap, az MDP budapesti pártbizottsága és a fővárosi tanács közös felügyelete alatt. Hangvétele hasonló volt a többi korabeli újsághoz, szemmel látható különbséget csak a cikkek rövidsége mutatott. (Kókay, Buzinkay, Murányi, 1994) Főszerkesztője Szirmai István, aki később a sajtó egészét felügyeli. Rovatvezetője 1955-ben Naményi Géza, aki 1959-69 között a Tájékoztatási Hivatal elnöke volt. A lap 1956-ban Esti Budapest néven megszünt. 1956. november 2-án, utódja az Esti Hírlap.

 

Jellemzők

  • Mottója: Világ proletárjai egyesüljetek!
  • Ára: 60 fillér
  • Terjedelme: 6 oldal
  • Megjelenik: hetenként ötször
  • Híres munkatársak: Polgár Dénes, Kertész Imre

Beköszöntő

Az Esti Budapest beköszöntő szövege, egyben elődje, a Világosság leköszönő szövege is, aminek utolsó számában olvasható:

“Olvasóinkhoz

Április 2-án, holnap jelenik meg a Világosság helyett elsőízben az <Esti Budapest>, a Budapesti Pártbizottság és a Fővárosi Tanács új lapja. Az Esti Budapest délután 4 és 5 között kerül az utcára és színvonalas cikkekben, riportokban számol be a nap legfrissebb bel- és külpolitikai eseményeiről, fővárosunk életéről, dolgozóink munkájáról, a városépítés, a kultúra, a sport eseményeiről. Az <Esti Budapest> eleven, friss hírszolgálatával tájékoztat, segít, szórakoztat.

A Világosság ma jelenik meg utoljára.”

Leköszönő

nincs

Hivatkozások

Kókay, Buzinkay, Murányi: A magyar sajtó története. Budapest: Sajtókönyvtár, 1994. 204.

Esti Budapest (1952-1956)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás