Neues Politisches Volksblatt (1877-1938?)

Budapest
Nr. 1 14. Okt. 1877 Jg. 1 – Nr. 245 29. Sept. 1940 Jg. 64
Red.: Paul Tenzer, ab 24. Okt. 1891: Albert Vukovári, ab 9. Okt. 1892: Lajos Rotter, ab
1. Aug. 1897: Alexander Fleischmann, ab 15. Nov. 1916: Oszkár Mérei
Täglich / Folio

Neues Politisches Volksblatt”-ot 1877-ben Tencer Pál, fővárosi bizottsági tag, ki előzőleg a „Politisches Volksblatt” szerkesztője volt, alapította.

Az első szám 1877. év okt. hó 15-én jelent meg s tekintettel arra a köztiszteletre és szeretetre, melynek szerkesztője a fővárosi társadalomban örvendezett, de főleg az elvekre, melyeket a lap a közügy érdekében zászlajára irt, a közönség részéről minden várakozást felülmúló fogadtatásban részesült.
A lap irányát mindenkoron a feltétlen szabadelvüséghez kötötte. Czélja volt, hogy a hazát lángoló
honszeretettel szolgálja; szabadságát és jogait — bárhonnan is jönne a támadás — védelmezze; hogy a szabadelvüség szolgálatában a reakczionárus hajlandóságnak még csak árnyéka ellen is erélyesen fellépjen; a humanitásnak és népoktatásnak a fővárosban és az országban oltárokat emeljen; jogot és igazságot védelmezzen; a jogtalanság és igazságtalanság ellen, akár a palotában avagy a kunyhóban jelentkeznék az, kíméletlenül sikra szálljon; az egyén lelki szabadságát tisztelje ós az összesség egyenjogúságát szivénviselje; a korrupcziót ne tűrje; az ország anyagi jólétét minden közgazdasági és pénzügyi kérdésben fejleszteni iparkodjék ; minden politikai párttól távol
maradjon, hogy mindenkor korlátlan függetlenséggel működhessék a közügyekért; végre, hogy a szegények és szerencsétleneknek, a mennyire csak teheti, segítségére legyen. Ez volt a programm, melylyel lapunk a közönség elé lépett és melyhez mind e mai napig daczára egy ós más változatos eseménynek, melylyel tizenkilencz éves fennállásában számolnia kellett, tűrhetetlenül hü maradt.
Csakis ez az állhatatos elvhüség, melylyel szigorúan előirt utunkon haladtunk, magyarázhatja meg
azt a ragaszkodást, melylyel olvasóközönségünk megtisztelt bennünket és mely az idők folyamán oly bizalmas barátságos viszonynyá fejlődött, hogy olvasóinknak nem csak szórakoztató újságja, de egyúttal barátjává, tanácsadójává lettünk. Szerkesztőségi üzenetek és az önügyvéd czimü rovataink, valamint kiterjedt magánlevelezésünk fényesen igazolják a mondott viszonyt.

Click to access 1_13_np_volksblatt.pdf

neuespolitischesvolksblatt neuespolitischesvolksblatt3 neuespolitischesvolksblatt2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hozzászólás