Pesti Riport (1991-1997)

peestiriport2kep_18

1. évfolyam 1. szám: 1991. szeptember 2.

Főszerkesztő: Hámori Tibor

Kiadó: Szikra Lapnyomda

Folytatás: Pesti Bulvár

 

 

 

Év KIADÓK FŐSZERKESZTŐK 
1991 Hámori Tibor
1992 „Kiadja és előállítja: Szikra Lapnyomda” Hámori Tibor
1993 Hámori Tibor
1994  
1995  
1996  
1997 P&B Média Portfoliókezelői RtPESTI BULVÁR: P&B Média Rt Szücs Gábor

 

Beköszöntő szöveg

Ez úton is köszönjük a Kurír (Szűcs Gábor elnök, főszerkesztő) a Heti Magyarország (Gyapay Dénes főszerkesztő), és a Vasárnapi Hírek (Lőkkös Zoltán főszerkesztő) jókívánságait lapunk indulásával kapcsolatban.

Jellemzői

Szórakoztató bulvár napilap. Megjelent hétfőtől péntekig. Hangvétele egyszerű és közérthető. Erőssége a témagazdagság. Fő profilja a hazai és külföldi színes és érdekes bulvár hírek közlése. Sárga papíron piros kísérő színt használtak.

Fontosabb rovatok

  • Sport
  • Kultúra
  • Belföld
  • Bűnügy
  • Programok
  • Tarka világ
  • Külföld
  • Lapzárta

Újságírók

  • Dunay Csilla
  • Móza Katalin
  • Csík Rita
  • Galambos Szilveszter
  • Márkus Csaba

Története

Szűcs Gábor 1996. november 5-én, a 6. évfolyam 220. számánál veszi át a lap szerkesztését. A Pesti Riport nem kelt el olyan magas példányszámban, a kiadónak nem érte meg tovább fenntartani (Gulyás 2000). E mellett belső gondokkal is küszködött. Az 1997. január 22-i számban azt hirdetik, hogy másnaptól Pesti Bulvár (1997) címen jelenik meg (bár két 2002-es próbálkozás, a Holnap (2002) és a Tőzsdei Kurir (2002) ezek közül is kudarcba fulladt). A korábbi főszerkesztő, Hámori Tibor 1997. december 1-től egy jellegét és megjelenését tekintve a Pesti Riporthoz hasonló napilapot indít Riport (1997) néven.

A kezdetek

„Az Esti Hírlaptól távozó Hámori Tibor főszerkesztette a Pesti Riportot, amit a Szikra Lapnyomda talált és adott ki: a Sárga lapcsaládot olyan sárga papírra nyomták, amely „szennyezett” volt, ezért olcsóbb. Később azonban [a papírgyárosok] kitalálták, hogy a sárga dehogyis olcsóbb, szennyezett, hanem sokkal inkább színezett, ergo drágább papír. Ez már nem volt kifizetődő, így a Szikra is tönkrement ebben a lapkiadásban.” [i]

A „kiegészítő bulvárlap”. A Pesti Bulvár története szinte másolata a Képes Bulvárénak: itt is, ott is egy tulajdonos (itt Szücs Gábor, ott a Híd Rádió Rt) egyszerre két bulvárlapot jelentet meg: egy komolyat (Mai Nap / Kurir) és egy lazábbat (Képes Bulvár / Pesti Bulvár). A „lazább” egyik helyen sem lett életképes: az egyik 66, a másik 69 számot ért meg.

1997-ben már tervezhetik a lap teljes átalakítását, „Pesti Bulvárrá” átalakítását, aminek a lapterve kiszivárog „hála némely szerkesztőségi pecsovicsoknak[ii]” A lap alcíme – szórakoztató napilap – immár nem tartható, mint induláskor, amikor a lapok túlságosan átpolitizáltak voltak, írja Szücs Gábor. „Nem elég .. csupán csak szórakoztatni, mindenekelőtt híreket, információkat, tudósításokat, véleményt, publicisztikát is joggal várnak az olvasók”. (A Képes Bulvár 2004-ben viszont ismét a csak-szórakoztatás céljával indul – és fuccsol be). A főszerkesztő felhívja az olvasót: találják ki együtt az új lapot.

A következő három hét minden számában címlapon a vezércikk helyén csak erről van szó, az új lap születéséről. Ha nem szivárog ki a lapterv, talán nem születik meg ez a sorozat. Már ez is „szenzációs” lenne, de Szücs Gábor nemcsak a lapindítás műhelytitkait osztja meg az olvasókkal, hanem komoly sajtóműfaji-sajtótörténeti értekezésekket is készít, bár a bulvár alapvetően üzleti célját nem hozza fel. Ehhez hasonló folytatásos szerkesztői üzenetek talán csak az Élet és Irodalom 1970-es arculat- és szerkezetváltásakor jelent meg, ott minden számban más szerkesztő tollából.

Az új lap mérete fele akkora, mint a főlapé, és hasonló típusú bevezető kampánnyal kerül bevezetésre, mint a (szintén kudarcba fulladt) Esti Kurír (1992-93).

„A bulvár szó azokra a széles, nagy sugárutakra utal, ahol a lapokat árusították. Illetve, árusítják ma is… Vagyis a bulvárújságért mindenekelőtt le kell menni az utcára: ezt nem szokták előfizetni. Ami a szerkesztőknek is egy másfajta gondolkodásmódot jelent. A hagyományos napilapok ugyanis zömükben előfizetésben fogynak. Ami azt jelenti, hogy a vásárló, amikor előfizet egy lapra, köt egy kvázi szerződést is, amelyben a lap elvállalja, hogy téged, kedves előfizetőm, ettől kezdve ellátlak az ország és a világ híreivel.

A bulvár – az más. Itt nincs – illetve alig van – előfizetés, vagyis nincs “szerződés” sem. A bulvár azt mondja: én készítek egy pillanatfelvételt az országról és a világról, de ez az én felvételem lesz. Nincs benne más, csak az, amit én akarok megmutatni neked. És ha ez tetszik, kedves olvasó, akkor vedd meg alapot. Vagyis a hangsúly a szelektáláson van: a bulvár nem mindent, csak a fontosat, a híreket, az érdekeset, a szenzációt mutatja meg.

És eközben igyekszik úgy beszélni, ahogy az emberek beszélnek az utcán, igyekszik olyan történeteket elmondani, amilyeneket az emberek mondanak, és ezért lehet nagyon szeretni. Hiszen olyan, mint – mi vagyunk.

A sárga újság – tudjuk, sokan így hívták – megszűnik. Fehér lesz. Valamikor, az induláskor ugyanis egy sárga lapcsalád létrehozásáról álmodtak a tulajdonosok [talán a sárga RTV újság volt az egyik – HH]. Mára viszont csak ez az egy maradt sárgának, család nélkül árván. Ám a sárga papír nem csak figyelemfelhívó volt, de sajnos, rosszul olvasható is. A rányomott piros színt is sápadttá tette, s a fekete betűk sem voltak igazán láthatóak. Ezért megszabadulunk ettől az egykori reklámfogástól, viszont egy jobban olvasható lapot kínálunk majd Önöknek.”

(1997 jan. 3. Dübörög a Pesti Bulvár)

Január 6-án bemutatja a „még készülő” lapfejet is. „Szeretném felhívni figyelmüket arra az izgalmas kettősségre, amit a modern címbetűk és az újságot olvasó, kicsit archaikus figura ellentmondása okoz. Ezzel is szerettük volna jelezni legfőbb törekvésünket, azt, hogy egy lényegesen korszerűbb lapot csinálunk, miközben meg kívánjuk őrizni a régiből mindazt, ami jó volt. Az a kedves kis figura éppoly öreg, mint a bulvár szó …”  (Ilyen volt – ilyen lesz. 1997. jan. 6.)

Január 7-én kiderül, hogy a lap 12.20 és 12.30 között fog megjelenni. A megjelenés idejét bulvár esetében adekvát módon a Kurírnál horoszkópot író Laár András horoszkópjának szerencsés állásával indokolja (Start: 1997.01.23.12.20. Pesti Riport, 1997. jan. 7.).

Január 8-án közli a rovatszerkezetet: „szeretnénk egy fiatalos, lendületes, vidám laopt adni az Önök kezébe”. Ezért gondoltuk úgy, hogy a magyar sajtóban egyedülálló módon a Pesti Bulvár kezdődjön a sportrovattal! (Január 23: egy szerencsés dátum!)

Január 9-én kiderül, hogy „a sportrovat után a magyra napilapok történetében egyedülálló vállakozás kezdődik: rovatot indítunk a húszon „inneni” ifjúságnak, zömökben középiskolásoknak. Szeretnénk őket is megbnyerni napilapolvasónak, hiszen tudjuk, valljuk, belőlök lesz a jövő újságvásárlója[1]”. Középiskolások által szerkesztett oldalakat is tervez, külön hangsúllyal a lap internetes felületén. A rovat “5 pillére”: szex, életmód, zene, számítógép, iskola és tanulás. (Buli van)

Január 11–én megírja, hogy az előző esti kulturális programokról már másnap megjelenik kritika (ami reggeli napilapnál nehezen megy).

13-án klasszikus szlogennek jelentkezik Szücs Gábor: „Visszhangzik a belváros, Riportból lesz Bulvár, most!”.

14-én kiderül, hogy itt is a klasszikus beetető recepttel főznek: „első száz nap, száz ajándék”, majd „három hónapig ingyenes az apróhirdetés”

[1] Ez bejött, amennyiben a lapot nem vették…

[i] Szűcs Gábor, szóbeli közlés, 2008

[ii] 1997 jan. 2. A második születésnap elé. Pesti Riport.

Befejezés

Utolsó szám: 7. évfolyam 15. szám 1997. január 22. Főszerkesztő: Szűcs Gábor Kiadó: P&B Média Portfóliókezelő Rt.

Elköszönő szöveg

Tisztelt Olvasóink!

1992. szeptember 2-án jelent meg a Pesti Riport első száma. Ma jelenik meg az utolsó.

Van egy színházi szakkifejezés: darabtemetés. Azt jelenti, hogy egy-egy darab legutolsó előadásán, kivált a hosszú sikerszériák végén a színészek jókedvű rögtönzésekkel mulattatják a közönséget, de inkább önmagukat. Az utóbbi időben ritka nálunk a darabtemetés, annál sűrűbb a laptemetés. Nagy múltú lapok is elbúcsúztak az olvasóktól, mert összeroppantak a gazdasági nehézségek szorításában. Nekünk most se vidám darabtemetést, se komor laptemetést nem kell tartanunk.

Önök több mint öt éve megszerették a ”sárga újságot”, amely egy agyonpolitizált légkörben politikamentes, szórakoztató olvasnivalót kínált, s szeretetük mind a mai napig kitartott. Pedig bizonyára Önök közül is sokan észrevették azt, amit mi, a lap szerkesztői, munkatársai, hogy mostanra a Pesti Riport kissé elfáradt, divatjamúlttá vált, fiatalító műtétre szorul.

A műtétet elvégeztük: holnaptól kezükbe vehetik a Pesti Bulvár első számát. Az új lap, amelyet figyelmükbe és szeretetükbe ajánlunk, szándékunk szerint megőrzi jogelődje minden előnyét, de tartalmában frissebb, megjelenésében elegánsabb lesz. Így hát ez a búcsú nem igazi búcsú. Holnap ismét találkozunk!

Hivatkozások

Gulyás Ágnes: Bulvárlapok a rendszerváltás utáni Magyarországon, Médiakutató, 2000. http://www.mediakutato.hu/cikk/2000_01_osz/02_bulvarlapok_a_rendszervaltas_utani_magyarorszagon/04.html

Hozzászólás