Budapest (-1918)

budapest budapest2

budapest1877 budapest_koszonto

Folytatás: Köztársasági Ujság

Képes krajcáros napilap.

Wodiáner Fülöp indította, mely először szerzett engedélyt utcai árusításra.

Különlegessége az volt, hogy címlapján nem vezércikket, hanem metszetet közölt, s hangvétele is az utca emberéhez lett igazítva.

“Megtörtént az is, hogy Wodianer F, lapja. a „Budapest” Rózsának, az újpesti rablógyilkosnak, kivégeztetését előbb hozta képben, mint az tényleg megtörtént., E miatt akkoriban a „Typographia” megróvta a lapot, melynek az lett a következménye, hogy Wodianer úr „nemes haragjában” megtagadta a főnökilleték további fizetését és azóta nem is fizeti.

A legújabb időknek, mióta ugyanis képes lapjaink száma kettővel megszaporodott, a concurrentia szüleménye, hogy azok ismét visszaestek régi hibáikba, és a botrányhajhászat, az erkölcsöt és illemet sértő aljas szenvedélyek fölkorbácsolása egész meztelenségébel üli orgiáit hasábjaikon a nyomdászat nem nagy dicsőségére, a közmorál nem nagy épülésére. Hogy a nép ily ocsmány olvasmányok által nem művelődik, hanem aljas cselekedetekre ösztökéltetik, melynek lejtőjén alig van megállás, már a tudomány által is rég bebizonyított tény. …

A sajtónak nem az a föladata, hogy a Schenk-féle szörnyetegeket silány fűzfapoéta módjára megörökítse, hanem hogy a társadalmat mindig jó példával a becsület és tisztesség ösvényére vezesse. Ezt pedig nemcsak a napi sajtótól, hanem minden nyomtatásban megjelenő olvasmánytól követejük. (Képes napilapjaink. Faragó. Nyomdászok Közlönye 1884.)

1910-ben 45 ezer példányban jelent meg.

A 48-as függetlenségi párt hivatalos lapja lesz, utóda a Köztársasági Ujság.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s