Függetlenség (1933-1945)

Indulása

Gömbös Gyula egy saját lapot akart hatalomra kerülése után, miközben Bethlen Budapesti Hirlapját tönketeszi. Ezért a Budapesti Hirlap állami szubvencióját átcsoportosította egy új lapba, melyhez bankok támogatását is megnyeri. A Budapesti Hirlapot később „intézte el” sajtófőnöke, Antal István segítségével. A megszülető új lap címe Függetlenség, mely 1933. februárjában jelenik meg. A laphoz Miskolcról szerződteti főszerkesztőnek az akkor 31 éves Hubay Kálmánt, de a többi fiatal újságírót is vidékről hozzák fel. A lap Gömbös politikájának a szócsöve Bethlennel szemben. Antal István készíti elő. a „kormánypárt félhivatalos lapja” (Márkus L. 1977) A lapot a havi állami szubvenció segítségével a többi lapnál olcsóbban adja (4 fillérért – A rikkancsok eladott példányonként 2 fillért kaptak a 4 filléres árból!). Az első év végén 75 ezer példányban jelenik meg fővárosi és vidéki változatban. A „nemzeti elkötelezettségű bulvár” a vidéki középréteget célozza meg. Célja a náci propaganda terjesztése volt, a tömegpárt létrehozásához szükséges agitáció. Ehhez – félhivatalos lapként, állami támogatással – heti 3 képes mellékletet, és külön hétvégi rádióműsort is adott.

Esti bulvár párja az 1936-ban indult Esti Újság, ahol szintén Hubay a főszerkesztő. Hubay 1937-ben megalapítja a Hungarista mozgalmat. 1944-es esti párja a Függetlenség Esti Újság.

1938

Hubayt Horthy nyomására az Anschluss után mindkét laptól leváltják 1938-ban; később megalapítja a Nyilaskeresztes Pártot. 1938-tól főszerkesztője Kolosváry-Borcsa Mihály, aki a német megszállás után a sajtóirányítás vezetője. A háború után a népbíróság mind Hubayt, mind Kolosváry-Borcsát halálra ítélte.

Hozzászólás