Esti Ujság (1936-1944)

estiujsag3

1936. július 28. – 1944. november 13. Megjelent: Budapesten, naponként.

Beköszönő szöveg nincsen.

Testvérlap: Függetlenség

Gömbös Gyula Függetlenségének párja a bulvár Esti Újság. Alapításától főszerkesztője Hubay Kálmán, aki a Függetlenség főszerkesztője is. Hubay 1937-ben Rátz Kálmánnal és Szálasival összefogva megalapítja a Magyar Nemzeti Szocialista Párt- Hungarista Mozgalom elnevezésű politikai szervezetet. 1938-ban az Anschuss után Horthy igyekezett a németbarát vonalat gyengíteni a sajtóban, ezért Hubayt mindkét laptól eltávolítják és az Esti Újság Törs Tibor és Makkai János szerkesztése alatt kevésbé fajvédő jellegű lesz.

Hubay Kálmány főszerkesztő

1939 februárjában a Teleki- kormány a Hungarista pártot feloszlatta. Ekkor Hubay Nyilaskeresztes Párt néven új pártot szervezett; Szálasi helyetteseként is működik. 1940 június 7-én Vágó Pállal együtt benyújtott hírhedt nemzetiségi törvényjavaslatukban a Kárpát-medencét a német ,, élettér’ szerves részének ismerték el. Hubayt és Vágót, akik a nyilasokkal együtt teljesen elszigetelődtek a parlamentben, megfosztották a mandátumuktól. Hubay a németek besúgója volt, Szálasi az ún. Kultúrirodája élére állította.

Dövényi Nagy Lajos segédszerkesztő

A lap egy másik ismertebb munkatársa Dövényi Nagy Lajos, aki 1939-1943 között a lap segédszerkesztője, 1941-1943 a Magyar Futár munkatársa, 1943-1944 az Ország hetilap szerkesztője, 1944-ben rádiókommentátor. 1945 októberében a Budapesti Népbíróság kötél általi halálra ítéli. A Népbíróságok Országos Tanácsa kegyelemre ajánlja, a Nemzeti Főtanács államfői testület az ítéletet életfogytiglani fegyházra változtatja. 1960. április l-jén szabadul.

Egy olvasó feljegyzései

1944. december 9. Az “Esti Újság” közli Beregfy nyilatkozatát a Führernél tett látogatásról. Kiemelkedő termék, ami még a rendes stílust is túlszárnyalja. “A Németbirodalom vezére annyi német erőt bocsát rendelkezésre már most is, amennyit a hadászati helyzet megenged”. Előzőleg elmagyarázza Magyarország területének feladását, aljasan Horthyra tolva mindent és hogy a Führer “ezeréves határainkat foglalta volna vissza” (amit egyszerűen nekünk adhatott volna a bécsi döntésben). Aztán nagy kegyesen közli, hogy a Führer “mindenkit befogad” – katonákat, munkásokat, szóval kulikat, ágyútölteléket, gépeket, és kaját. (Anka nalója)

Elköszönő:

Az Esti Ujság ezuttal kivételesen önmagáról emlékezik meg ezen a helyen, ahol nyolc éven és három hónapon át a nagy világ eseményeit, valamint a magyar élet jelenségeit tárgyalta. A rendkivüli háborús helyzet újabb mélyreható változásokat tesz szükségessé a magyar sajtó életében. A mi munkánk és szerepünk is megváltozik holnaptól kezdve: testvérlapunkkal, a Függetlenséggel egyéolvadva fogjuk szolgálni a magyar közönséget és önvédelmi harcunkat. Az a nyolc év és három hónap, amelynek során az Esti Ujság fennállott, a magyar történelemnek egyik legválságosabb és legsúlyosabb korszaka volt. Az Esti Ujság megindulása körülbelül egybeesik azoknak a feszültségeknek szemmellátható kialakulásával, amely a második világháborúra vezetett. Ezután következett maga az immár hatodik évében tartó világháború, kaotikus, mindig meglepő eseményeivel, hatalmas megrázkódtatásaival. Nyugodt öntudattal elmondhatjuk, hogy az Esti Ujság ezekben a nehéz időkben mindvégig a magyar sajtó első arcvonalában küzdött, következetesen és megingás nélkül azért, hogy a magyarság megtalálja helyét a fokról-fokra kialakuló új világban. Hamisitatlan, becsületes, tiszta magyar szellemet árasztott az Esti Ujság minden sora, szolgálván a magyarság lelki megujulásának ügyét, keresvén azokat a feltételeket, amelyek mellett az ősi magyar lélek megtartható és mégis beilleszthető új idők új követelményei közé. Ennek a becsületes magyar munkának eredménye volt az, hogy valóban rendkivüli és mélységes megértést tudtunk találni a magyar közönségnél, hogy mindvégig a szeretet és bizalom jegyében járhattuk történelmi mértékkel mérve nem túlságosan hosszú, az események súlya következtében azonban sokszorosan számottevő utunkat. Ennek a magyar munkának emlékét, töretlen, harcos magyar szellemünket visszük bele a mostani közös alakulásba, amelynek másik tényezője, testvérlapunk, a mienkhez hasonló utat járt végig, ugyancsak az örök és mulhatatlan magyar gondolat hűséges szolgálatában. A kettő együtt és összefonódva olyan hatalmas tényező lesz, amely jelentékenyen hozzájárulhat életéért és jövőjéért küzdő magyarság belső öntudatának fenntartásához. Tudjuk, hogy a harc eredményes befejezése után visszatérhetünk majd régi életformánkhoz, akkor megint elválik majd az Esti Ujság útja testvérlapjától, a Függetlenségtől, hogy ott folytassuk munkánkat, ahol önálló formában ma befejezzük. Most ezért csak egyetlen egy percet szentelünk arrra, hogy gondoljunk önmagunkra, elvégzett munkánkra, küzdelmeinkre, és hogy elmondjuk olvasóinknak: legjobb meggyőződésünk, hitünk és lelkiismeretünk szerint hűségesen szolgáltuk a nemzetet. Azután várjuk a jövőt; a magyar újjászületés napját és készen állunk arra, hogy egy új, jobb, nyugalmasabb, szebb magyar világban ismét szívünk és lelkünk minden erejével szolgáljuk az örök nemzetet.

Megszűnés oka: 2. világháború okozta sajtóátszervezés során testvérlapjával, a Függetlenséggel összeolvadt.

Az oldalt készítette Balogh Lilla

Esti Ujság (1936-1944)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás