Összetartás (1937-1945)

osszetartaskep_45

55 ezer példányban megjelenő nyilas lap. Hetilapként indul (?), 1939-ben betiltják, később újra megjelenik. 1945-ben még Budai összetartás címmel a Nyilaskeresztes Párt Hungarista Mozgalom XI. ker. Szervezetének értesítőjeként megjelenik.

Fiala Ferenc

Felelős szerkesztője Fiala Ferenc nyilas újságíró 1943 szeptember 30-ig, aki 1944 október 16-a után a miniszterelnökség sajtófőnöke. A népbíróság háborús bűnösként halálra ítéli, de kegyelmet kap és az ítéletet életfogytiglani fegyházra módosítják. 1956. november elején elhagyja az országot, és Németországba telepszik.

Egy olvasó feljegyzései

1945. január 12. Nagy diadallal indulunk hazafelé, a nyilas nők közben elmesélik, hogy valaki hozott egy “Összetartás”-t. Tegnapi lap: utcai harcok vannak a Keletinél és az Üllői úton. “Az embereket kihajtják a házakból, és onnan lőnek a németek”. De még mindig nyilasok és azt mondják, hogy “a felmentő sereg már elérte Pilist”. Ezt írta a múlt hétfői “Virradat” is. Ha szegények egy kicsit figyelmesebben olvasnának, régen kiábrándultak volna. (Anka naplója)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s