Regény-ujság (1886)

regenyujsag

 

Főszerkesztő: Ligeti Jenő

Első szám megjelenése: 1886. március 31. (szerda) Tartalmazza a beköszönő szöveget és Caballero Szegény Dolores! Című novellájának első részletét.

Megjelenés: naponként

Utolsó szám: ismeretlen

Ára: egy szám: 1 krajcár, egy évre: 3 frt 50 kr, fél évre: 1 frt 75 kr, negyed évre: 90 kr

Beköszönő szöveg

A Regény-Ujságnak czélja a hazai és külföldi irodalom jeles hírnevű képviselőinek gonddal és változatosan összeválogatott kitűnő műveit közölni. Garmond-betűkkel nyomott lapunknak terjedelme 16 könyvoldalnak felel meg és így egy-egy érdekes novella 5-6 számot, egy-egy regény 20-25 számot foglal el és így az előbbi 5-6 krajczárba, az utóbbi 20-25 krba kerül és még ez is részletekben fizetve. Lapunk ára ugyanis nem több egy krajczárnál. Oly „összeg” ez, (mily nevetséges itt e szó) hogy vállalatunk – meg vagyunk győződve róla – mindenütt élénk és örvendetes szenzácziót fog előidézni, hol az olvasmány jósága mellett annak olcsósága is (ez esetben „páratlan” olcsósága – minden szójáték nélkül) latba esik. Lapunkat, mely potom árát tekintve, ez idő szerint határozottan egyedül áll irodalmunkban, a művelt közönségnek szántuk, mert daczára abszurdnak mondható árának csakis elösmert nevű írók jelesebb munkáit közlendi és szüntelenül szem előtt tartjuk azon elvünket, hogy a lap tartalma nem csupán érdekfeszítő legyen, de olyan is, melyet a családnak mindegyik tagja arczpirulás nélkül, de igenis nemes élvezettel olvasson. Egy évfolyamon át 10-12 kiváló regény és ugyanannyi novella gyülemlik így össze – úgyszólván ingyen és az egyes számok az évfolyam végén egybekötve szép és tekintélyes olvasmányanyagot nyújtanak. Közbejött akadályok folytán (vagy csak az operának van jussa e három szóhoz?) nem nyithatjuk meg eredeti művel közleményeink sorát. De megnyugtat azon tudat, hogy a nagy nevű Caballeronak munkája ez a mi „székfoglalónk”. A verőfényes délszak, a lazurkék spanyol ég alá varázsolja olvasóit. Ez igazán mélyen megható, remekül előadott történetnek minden sorából az anyai és gyermeki szeretet intenzív fénye és melege árad, melyekkel szemben a spanyol ifjú szerelmi tüzének sajátszerű, szilaj lobogása élénken megragadja képzeletünket… …

Ajánljuk magunkat az olvasó közönség szíves pártfogásába. A „Regény-Ujság szerkesztősége.

További lapszámok

A Regény-Ujságnak ez az egyetlen száma hozzáférhető az Országos Széchényi Könyvtárban. A beköszöntő szöveg információi szerint a novellát a következő lapszámban (másnap!) folytatták volna, ez azonban az OSZK gyűjteményében már nem fellelhető. Utolsó szám és leköszönő szöveg tehát szintén nem található, az esetleges megszűnés oka ismeretlen.

Felhasznált irodalom

Regény-újság, I. évfolyam 1. szám (1886. március 31.)

A szócikket szerkesztette: Németh Ráhel

Hozzászólás