Nemzet (1882-1899)

nemzet1882

Előzmény: Hon és Ellenőr (egyesülés)

Folytatás: Magyar Nemzet

Első megjelenés: 1882. szeptember 1. péntek

Utolsó megjelenés: 1899 X. 1

Megszünés oka: Egyesül a magyar újsággal (1891-1899) Magyar Nemzet címen

Szerkesztő: Jókai Mór főszerkesztő

Megjelent: naponta

Esti kiadás: 1882 szept. 1-től 1895 október 16

Melléklete: Mezőgazdaság 1891 ápr. 5-től 1899 szeptember 24-ig

Az olvasóhoz:

A hírlapirodalomnak folytonos haladása és naponként fokozódó társadalmi és politikai jelentősége már rég kívánatossá tették, hogy az ország legnagyobb és folyton gyarapodó pártja egy egységes organummal bírjon, mely magaköré gyűjtvén mindazokat, kik a magyar hírlapirodalom terén elveink harczában kiválóbb nevet és sulyt szereztek, az eddiginél is szélesebb körben terjeszthesse a szabadelvű párt eszméit.

A szellemi és anyagi erők ez egyesítése lebegett czélul előttünk, midőn az évek hosszu során át eszméink érdekében oly kitartással és eredménynyel küzdő lapoknak , mint a 21-ik évfolyamába lépő >HON< nak és a 14-ik évfolyamát élő >Ellenőr<-nek egyesülését és egy uj, mindkettőnél terjedelmesebb és gazdagabb lapnak a >Nemzet<-nek megalkotását elhatároztuk.

Az uj lap maga köré egyesiti ugy a <Hon> mint az <Ellenőr> főmunkatársait.

A főszerkesztőséget Jókai Mór, a felelős Láng Lajos vállalták magukra.

Főmunkatársaink a <Hon> részéről: Hegedüs Sándor, Visi Imre és Szathmáry György, az <Ellenőr> volt munkatársai közül: Csernátony lajos, Beksics Gusztáv és Berzeviczy Albert.

Az egyes rovatok vezetését kipróbált journalistikai erőkre biztuk.

Az uj lap egyik legfőbb törekvése lesz a <Hon> és <Ellenőr> minden régibb külmunkatársát megtartani és ujakkal gyarapitani; e mellett kiváló sulyt fog fektetni nemcsak az egyes rovatok gondos vezetésére, de föleg arra, hogy ugy a hazai, mint külföldi táviratok gazdagsága és a közélet minden ágára kiterjedő eredeti értesüléssel bősége és gyorsasága által a legfokozottabb igényeknek is megfelelhessen.

A<Nemzet> megjelenik a <Hon> eddigi nagyságában naponkint reggel legalább másfél ivnyi, délután fél ivnyi terjedelemben, melyet szükséghez képest külön mellékletekkel is gyarapitunk.

Reggeli lapunk tárczájában szeptember hó 15.-én megkezdjük Jókai Mór < Bálványos vár> czim, a pogány világból meritett uj regényét, melynek befejezésével Mikszáth Kálmántól közlünk regényt, ez évi lapunk első száma Mark Twain egy humoros beszélyét kezdi meg Pulszky Polyzéna fordításában.

A >Nemzet< előfizetési ára mindezen gyarapodás daczára nem lesz nagyobb mint a >Hon< előfizetési ára.

A >Hon< és >Ellenőr< eddigi előfizetőinek előfizetésük tartamára a >Nemzet<-et küldjük. Az ezen intézkedéssel netalán megnem elégedő előfizetők kivánságukra visszakapják szeptember 1 sején túl terjedő időre előfizetési pénzüket.

Hozzászólás