Friss Ujság (1896-1944, 1947-1951)

frissujsag4 frissujsag3 frissujsag2 frissujsag  kep_42 kep_41

kep_4

kep_34

Lásd még: Budapesti Friss Újság

Alcím: Politikai napilap.

1.évf. 1.sz. (1896. dec. 5.)-49.évf. 284.sz. (1944. dec. 15.) ;

1947, 1.sz. (jún. 29.)-1951, 59.sz. (márc. 11.)

I. évfolyam 1. szám. Budapest 1896, szombat, deczember 5. Ára 1 krajczár.

Megjelenik mindennap korán, reggel, fontos alkalmakkor többször, hétfőn és ünnepnap után is.

Szerkesztőség, kiadóhivatal és árelőfizetők számára ingyenes kölcsönkönyvtár: V. ker. Honvéd-utcza 4. szám. Fiókkiadóhivatal: Váczi-utcza 9. szám.

Beköszöntő:

A friss ujság. Ez az ujság született és azért fog élni, hogy elolvastassa magát mindenkivel, aki magyarul olvasni tud és akit hazája sorsa, élete, a világ feltünő, érdekes történetei érdekelnek. Friss ujság a nevünk és a szokásos politikai jelszavakkal mi nem fontoskodunk. Nem vagyunk hatvanhetesek, nem vagyunk negyvennyolcasok, – friss ujság vagyunk. Ezeket szeretnők, ezeket akarjuk és isten segitségével ezeket fogjuk meg is tenni: Elavult szokások, elernyedt erkölcsök szolgálója nem leszünk tüzes vérü és éles hangu kikiáltói amaz igazságoknak, amelyeket lekötni, elhallgattatni, bebörtönözni, eltolonczolni nem lehet. Legyenek e lapok mint mindmegannyi négyfiókos ablak, amelyen belátni egy roppant háztartásba: Magyarország nyilvános, de belső életébe, a világ valamennyi titokzatos, hangos mühelyeibe. Sok szóval nem fogunk élni, értéktelen nyomtaték, léha tere-fere nem kell nekünk. Kell, hogy mindent megtudjon belölünk mindenki, amit meg kell tudnia, ami szükséges, érdekes, hasznos vagy furcsa. Azért nem adunk sűrűn benyomtatott, sok rét hajtott papiroslepedőt és azért adjuk olyan áron, amely ugyan pénz már, de még nem érték, egy zsemlyét sem lehet rajta venni. Úgy véljük, nincs az a földhöz tapadt szegény, aki szegényebbé tennénk azzal a krajczárral, amelyet minden nap értünk ad és amelylyel megszerzi magának azt a gazdagságot, amelyben csak uralkodóknak lehet része: védő, hű, erős és nagy hadsereget tartanak bennünk maguknak. A >Friss Ujság< százezernyi lapjai legyenek fölfegyverzett, ha kell ó, mérges nyilu katonái, mindazoknak, akik büszkén nevezik magukat szegényeknek, keressék jogaikat észszel, kézzel, hivatallal, mesterséggel. Tietek vagyunk, akiknek látjuk arczaitok nehéz veritékét, és tietek, akik bensőtökben titkon verejtékeztek terhe és visszássága alatt ennek a mai magyar életnek. Most pedig előre: az elevenség, az ügyesség, a találékonyság nevében; a bátorság és az igazmondás erejével; becsületes munka segits!

A Friss Ujság hajnalban jelenik meg s már kora reggel árusitják az egész városban, boltokban, utczákon. De a Friss Ujság ezzel nem végezte be napi munkáját. Minden érdekes esemény uj életre kelti: minden érdekes eseményt uj kiadása visz hirül a városban. A Friss Ujság annyiszor fog megjelenni napjában, ahányszor az események megkivánják.

Ingyenes kölcsnkönyvtár. Aki a <Friss Ujság>-ra előfizet, az nem csupán ezt az ujságot szerzi meg olvasmányul. A <Friss Ujság> minden előfizetőjének óriási könyvtárt bocsátunk rendelkezésére, melynek könyveit, a hazai és a világirodalom érdekesebb termékeit, teljesen ingyen kapja meg kölcsön s viszi haza, hogy családját is elláthassa érdekes, ingynes olvasmánynyal. Ez a könyvtár délelőtt, délután nyitva áll és csupán az előfizetési nyugta felmutatása szükséges arra, hogy a <Friss Ujság> előfizetője az általa kívánt könyvet megkapja.

Közönségünk. Előfizetőinknek és olvasóinknak, minden őket érdeklő ügyes-bajos dolgukban, készségesen adunk felvilágositást, tanácsot, akár szóval, akár írásban. Szivesen látjuk olvasóinkat a szerkesztőségben, ha megbeszélni való dolguk van velünk, felelünk levelezéseikre és telefonunk, melynek száma 686. szintén készséggel rendelkezésükre áll. A szerkesztőség.
Utolsó szám: Budapest, 1951. március 11, vasárnap. Képes melléklettel.

Megszűnés oka: ismeretlen.

Leköszönő szöveg: nincs.

Készítette: Nagy-György Borbála
Krajcáros bulvárlap.

1896. december 5. Megjelenik a Friss Újság első száma, 4 oldalon. Ára 1 kr (vidéken 2). Első száma százezer példányban jött ki. Reggel jelent meg (ellentétben a nem sokkal korábban indult, szintén krajcárosEsti Ujsággal), s elsősorban a vidéki olvasóknak szólt.

“A szokásos politikai jelszavakkal mi nem fontoskodunk. Nem vagyunk 67-esek, nem vagyunk 48-asok – friss újság vagyunk. .. Nem adunk sűrűn benyomtatott, sokrét hajtott papíros lepedőt, és .. adjuk olyan áron, amely ugyan pénz már, de nem érték, egy zsemlyét sem lehet rajta venni” (Habár Mihály)

A lehető legolcsóbb: 1 krajcáros, míg többi lap 4, a Kis Újság 2 – összehaosnlításul: a kenyér: 6 kr, tej: 8, cukor: 10, azaz kb. 150 Ft 6 kr, 2 kr: 50 Ft, 1 kr: 25 Ft!) – de ez csak 4 oldalas lapot jelent.

“Ma alig van magyar paraszt, aki ne venné meg az ő krajcáros Friss Újságját, de alig van kisiparos, mesterlegény, inas, kiskereskedlő a falukon és kisvárosokon is, aki ne várná már nehezen az ő újságját” (Lakatos p. 53).

A Friss Újságnak is megvolt amaga önigazolása: “valóságot misszót [teljesít]. Hozzászoktatja a legszélsőb néprétegeket is az újságolvasáshoz és műveli őket”

Vidéki mutációk

1898-1904 között Székely Viktor vállalkozást vezetett, melyben megvette a budapesti kiadás egyes oldalait és nevét: számos kis- és nagyvárosban kiadja ezeket a lapokat némi helyi tartalommal vagy csak helyi fejléccel, de csak kevés éli túl a pár évet: ilyenek azok, melyek megvásárolták a címet és teljesen önállóan folytatják: a Szegedi Friss Ujság, a Székesfehérvári Friss Ujság, a Győri Friss Ujság, a Szombathelyi Friss Ujság).

A Friss Ujság két kiadásban jelent meg: egy hajnali vidékre és egy reggeli pestre. A két kiadás tartalom szerint azonos, de a pesti kiadásban a címlapon szenzációs stílusú szalagcímek jelennek meg a rikkancsok munkáját megkönnyítendő. Budapesten csak egy részét nyomják ki, a helyi tartalmat helyben szerkesztik és nyomják.

Hajnali kiadás

7.évf. 181.sz. (1902. júl. 1.)-8.évf. 53.sz. (1903. febr. 22.)

Második kiadás

4.évf. 274.sz. (1899. okt. 2.)-6.évf. 215.sz. (1901. aug. 4.)

Független lapok

A Friss Ujság „hálózat” mellett ezt a címet válsztják helyi független lapok is, a cím népszerűsége miatt. Ilyen ellen (független) Friss Újság a Vásárhelyi F. U (1901): „[a helyi FU nem a] semmitmondó handabandázással telített, szomorúan összefércelt, Budapestről importált Friss Újságok légiója, mely “az újságra éhes, naiv közönség” pénzét akarja.” – hirdetik magukat.
1910-ben 170-180 ezer példányban jelenik meg. 1929-ben a „Legelterjedtebb, és legolcsóbb napilap”-ként hirdeti magát 1944. dec. 15-én jelenik meg utolsó száma.

1945-51

1945 után még néhány évre föltámad, de a szocialista bulvárhírek már nem tudnak eltartani egy lapot, mely anakronisztikussá válik.

„1948. március 23-án az MKP Akadémia utcai székházában a budapesti és vidéki napi- és hetilapok főszerkesztői, szerkesztői és munkatársai számára tartott sajtóértekezletén [Rákosi Mátyás] élesen bírálta a sajtó színvonalát, elítélte a szenzűcióhajhászást a sajtóban, és felhívta a figyelmet a sajtó tömegnevelő szerepére” (Márkus 1977).

Mellékletek

  • Friss újság vasárnap (1928-1939)
  • Friss újság ismerettára (1949-1951)
  • Színes friss gyermekújság (1930-1931)

Hozzászólás